Skateboard

kopen

Waar op letten bij het kopen van een skateboard?

 

Er zijn tussen skateboards een hoop verschillen, vaak veel meer dan dat je zou verwachten. Een skateboard is veel meer dan een stuk hout met wielen eronder. Daarom kunnen de functies en de duurzaamheid heel verschillend zijn. Deze factoren bepalen daarnaast ook de mogelijkheden van het bord. Welke fundamentele kenmerken zijn belangrijk bij de aankoop van een skateboard? Die nemen we in dit artikel even met je door!

skateboard kopen
kopen skateboard
skateboarden

De basis voor het juiste soort bord

Het soort skateboard dat je moet hebben is afhankelijk van waar je het bord voor wilt gebruiken. Longboards bijvoorbeeld zijn perfecte borden om mee te cruisen of te carven, terwijl de klassiekere skateboards gemaakt zijn voor het uitvoeren van stunts.

Het cruiser bord is een mix tussen deze 2. Deze is perfect voor urban skaten, maar echt stunten kun je er niet mee.
De kwaliteit van een skateboard deck hangt heel sterk af van de gebruikte soort hout. Esdoorn is het hardste hout dat kan worden gebruikt, voor ruw gebruik is dit ideaal.

Wanneer je een kleinere voet hebt dan is een meet tussen de 7.2 en de 7.8 inch het beste, met een grotere voet is 7.8 tot 7.9 inch het beste. Wanneer de maat niet kloppend is dan kun je het risico lopen niet meer goed te kunnen landen.

Wanneer je het bord koopt om trucs mee te doen, dan is het vooral goed om voor een bekend merk te gaan. Deze leveren vaak een stuk betere kwaliteit, ze zijn duurzamer, maar ook een stuk flexibeler en beter gekalibreerd dan goedkopere borden. Dit maakt ook dat preciezer sturen geen probleem is. Het is sowieso aan te raden om een bekender merken skateboard te kopen, maar wanneer je al meer gevorderd bent dan profiteer je wel van de betere kwaliteit, maar qua eenvoud voor het niveau is het voor de rest niet aan de orde.

 

De lagers

Wanneer je een skateboard op straat wilt gebruiken dan zijn lagers van Abec 3-5 zeer aan te raden. Wanneer je helling zou willen trotseren, dan is een bereik van Abec 7-9 een betere optie.

Daarnaast zijn er twee eigenschappen van de wielen die het belangrijkste zijn, de grootte en de hardheid. Grotere wielen zijn sneller en worden vooral op hellingen gebruikt. Kleinere wielen zijn op straat weer beter, het brengt je namelijk dichter bij de grond. Des te harder de wielen, des te sneller ze gaan en des te duurzamer ze zijn. Echter, grip is een dingetje met harde wielen. Een wiel dat zachter is heeft veel meer grip te bieden, maar het gaat in verhouding ook een stuk minder lang mee. Dit is een afweging die je moet maken tussen snelheid, grip en duurzaamheid.

Skateboarden