Ontwinkkeling van het skateboarden

Wanneer kwam het skateboarden naar

Nederland?

 

Sommigen zien skateboarding gewoon als een beetje rondcruisen, maar skateboarden is veel meer dan dat. Het is een lifestyle. Het is een sport die iedereen die er aan deelneemt met liefde uitoefent. De afgelopen 60 jaar is er een hoop veranderd, skateboarden is serieus geëvolueerd. Skateboarding is serieus doorgebroken in Nederland, maar hoe is dat zo gekomen?

Nederland skateboarden
skateboarden naar Nederland
evolutie van het skateboarden

De jaren 50

In de jaren 50 wordt surfen geassocieerd als bron van het skateboarden. Veel surfers kwamen met het idee om van de golven over te gaan naar de straat om daar dagenlange te ‘’straatsurfen’’. In de jaren 50 werden er op 2 plaatsen een skateboard ontwikkeld. Dit was in California en Hawaii, de twee grote plekken die bekend staan om watersurfen. In de late jaren 50 bloeide het skateboarden uit tot onderdeel van de cultuur. Dit betekende grote gevolgen voor speelgoedwinkels, waar de eerste skateboards werden verkocht. In de late jaren 50 zagen we ene duidelijke piek. De eerste skateboarden waren gemaakt als kortere surfplanken op wielen met metaal. In 1959 werd het eerste officiële skateboard geïntroduceerd.

De jaren 60

In de jaren 60 brak het skateboarden door in Nederland. Nadat het in de vroege jaren 60 een grote populariteitsstijging kende, gingen ook mensen in Nederland het proberen. Nederland staat toch niet echt bekend als een ‘surfland’, maar nadat het eerste skateboard in Nederland werd geïntroduceerd zagen we direct een grote stijging in populariteit.

Het was een teken van een nieuwe vorm van vrijheid, je kon alles doen wat je wilde met je skateboard. Je kon de straten trotseren, je kon de vetste trucs uitoefenen met je board. Het was ook een manier van groepsverband. Al snel zag je skategroepen ontstaan en met wie mensen graag samen waren om te oefenen en om de vetste trucs uit te oefenen.

 

De jaren 70

In de jaren 70 begon de grote evolutie van het skateboarden. In de jaren 70 bereikte het skateboarden ook Duitsland. In München werden destijds de eerste skateboard kampioenschappen gehouden. Ook zag je een evolutie van de boards zelf, je zag steeds meer verschillende soorten wielen en de boards zelf namen ook andere vormen aan. Mensen hadden steeds meer een uniek skateboard. Ook werken er diverse skateparkjes gebouwd.

Tot slot

In Nederland kende het skateboarden dus zijn absolute doorbraak in de jaren 60. Sinds die tijd is er een hoop veranderd. In 2020 is het skateboarden nog steeds immens populair, vooral onder jongeren. De mogelijkheden die je hebt zijn eindeloos. Nederland zit nu vol met skateparkjes die stuk voor stuk uniek zijn en daarnaast is skateboarden nu ook zelfs een olympische activiteit waar een hoop Nederlanders aan mee doen. Skateboarding is een fantastische activiteit voor jong en oud.