Skateboard accessoires

Skateboard accessoires, welke mogelijkheden heb je?

Skateboarden is een veelzijdige en leuke activiteit die nog steeds heel populair is in Nederland. In de Nederlandse buurten struikel je soms over allerlei skateparkjes waar skaters aan het oefenen zijn en het leuk hebben met elkaar. Een skateboard is tegenwoordig ook veelzijdig, en dat betekent dat er veel mogelijkheden zijn wat betreft accessoires, maar hoe zit dat nu precies?

het skateboarden
Wielen
Skateboard accessoires
skateboarding

Welke skateboard accessoires heb je allemaal?

Uiteraard is ook bescherming een populair goed, het is namelijk voor veel skaters belangrijk dat ze goed beschermd zijn mocht er iets misgaan. Je hebt allerlei soorten bescherming, het belangrijkste is de helm. Je kunt helmen kopen in allerlei soorten, maten vormen en met allerlei leuke printjes erop.

Je hebt ook bushings en lagers, dit zijn onderdelen die betrekking hebben op het onderste deel van het skateboard, op de wielen. Ook dit moet uiteraard goed in orde zijn, en het is een leuke manier om je skateboard te personaliseren.

Wielen en lagers

Daarnaast zijn er soms nog wel het een en het ander aan vereisten voor skateboard wielen. Zo zijn kleinere wielen bijvoorbeeld langzamer, maar ze zorgen daarom ook voor meer stabiliteit tijdens het landen.Dit is voor street skaten een stuk fijner. Het is ook zo dat de hardheid van het wiel belangrijk is. 

Je hebt wielen die variëren van heel zacht, naar zacht, naar medium, naar hard en naar heel hard. De hardheid die je nodig hebt is afhankelijk van de hoeveelheid grip. Hoe zachter het wiel, des te meer grip, des te harder het wiel, hoe minder grip. Maar onthoud, des te zachter het wiel is, des te korter deze mee zal gaan. Wanneer je banden zoekt die net even iets langer meegaan, maak dan de keuze voor ‘’een compound harder’’.

We hadden het net ook al even over lagers, lagers zijn ronde omhulsels die elk voorzien zijn van acht of negen geoliede balletjes. Dit is afhankelijk van het feit of ze van staal of keramisch zijn. Deze helpen erbij om het gewicht van de skater beter te verspreiden en zo wordt de frictie tussen de truck en de wielen verminderd.

Stalen lagers zijn redelijk betaalbaar en vaak ook behoorlijk duurzaam. Dit maakt ook dat de stalen variant het meeste wordt verkocht. Metalen lagers worden echter wel sneller warm door middel van grote hoeveelheden frictie. Regelmatig onderhoud is daarom belangrijk, dit om grote beschadigingen te voorkomen. Stalen lagers worden eens in de zo veel tijd dus ook opnieuw gekocht. Daarnaast bestaan er ook keramische lagers. Deze gaan van nature een stuk langer mee.

Skateboarden