Tijdens de huidige lockdown wegens de coronamaatregelen, zijn de sportscholen gesloten. Veel mensen zoeken daarom de buitenlucht op voor een wandeling of een sportieve activiteit. Skeeleren en skaten zijn sporten die in de buitenlucht beoefend kunnen worden. Heerlijk om je werkdag mee af te sluiten of in het weekend een tochtje te maken. De wind die door je haar waait, zorgt ervoor dat je alle stress in je kunt loslaten en vervolgens met nieuwe energie je dag kunt voortzetten. Een heerlijk gevoel!
De woorden skeeleren en skaten hoor je vaak door elkaar. Toch betekenen ze niet helemaal hetzelfde. Hoewel het allebei sporten zijn en bij allebei wielen een grote rol spelen, zijn er toch verschillen. Wel zijn de afgelopen jaren die verschillen steeds kleiner geworden. In dit artikel leggen we je uit wat precies het verschil is tussen skeeleren en skaten! Daardoor hoef jij die termen nooit meer door elkaar te halen.
Het verschil vroeger
Een aantal jaar geleden was het voor iedereen duidelijk wat het verschil was tussen skaten en skeeleren. Dat kwam omdat skeelers toen uit een lage schoen met vijf wielen bestonden. Skates bestonden toen uit een hoge schoen met vier wielen. Wielen zijn altijd een kenmerk geweest om het verschil tussen skates en skeelers te zien. Skeelers bestonden vroeger uit vijf wielen, omdat je met extra wielen krachtiger kon afzetten en daardoor meer snelheid kon maken.
Het verschil nu
De wielen zijn echter in de loop der jaren steeds groter geworden, omdat je met grotere wielen makkelijker meer snelheid kunt maken. Daardoor werd het krap om vijf wielen aan het frame te monteren. Hierdoor bestaan er tegenwoordig skeelers met vier, maar ook met zelfs maar drie wielen.
De wielen zijn niet het enige verschil tussen skates en skeelers. Skeelers hebben namelijk een lage schoen en skates een hoge schoen. Skeelerschoenen lijken een beetje op noren met lage schoen die schaatsers hebben. De hoge schoenen van skates lijken op schoenen van ijshockeyschaatsen.
Wat ook een opvallend verschil is tussen skates en skeelers, is de manier van remmen. Skates hebben meestal een remblok achterop. Skeelers hebben dat remblok niet.
Meer verschillen
Bovengenoemde verschillen zijn niet de enige verschillen tussen skeelers en skates. Mensen gaan namelijk om andere redenen skeeleren of skaten. Skates worden voornamelijk gebruikt voor recreatieve tochtjes, terwijl skeelers worden gepakt voor langere afstanden en wedstrijden. Ook de prijzen van skeelers en skates verschillen van elkaar. Voor skates betaal je vaak maximaal rond de 300 euro. De prijs voor skeelers is vaak een stuk hoger.
Heb jij beide sporten wel eens beoefend? En welke sport lijkt jou het leukst? En welke sport lijkt je juist het moeilijkst? We wensen je in ieder geval veel sportieve kilometers toe!