Je hoort het steeds vaker: de kinderen van tegenwoordig zitten steeds vaker thuis voor de TV of spelen spelletjes op de computer. Vroeger was dat wel anders, toen speelden kinderen elke dag buiten. Omdat de kinderen nu vaker binnen spelen en daarbij te weinig bewegen is overgewicht ook een serieus aandachtspunt voor ouders. De oproep die je dan ook van veel kanten hoort: zorg dat je kind vaker actief buiten speelt. Gezond in de buitenlucht en beter voor de beweging, zodat overgewicht eenvoudig wordt voorkomen. Maar hoe zorg je nou dat je kind liever gaat buitenspelen dan achter de computer kruipt?
Begin van jongs af aan
Een verandering in gedrag aanbrengen is lastig. Je kind en jij hebben immers samen een patroon ontwikkelt en dit is lastig te doorbreken. Het is dan ook goed om van jongs af aan je kind te stimuleren om buiten te spelen. In het begin zal een kleine speeltuin met een zandbak en een glijbaan voldoende zijn voor uren speelplezier. Maar jouw kleine wereldontdekker komt al snel op een punt dat hij of zij meer wil dan alleen in de speeltuin bezig zijn. Een eerste nieuwe uitdaging kan een kinderstep zijn. Alles wat nieuw is, is interessant. Bovendien is het een nieuwe vaardigheid die je kind moet aanleren. Door deze uitdaging is het ook heel interessant speelgoed. Als je kind eenmaal weet hoe het werkt kan hij of zij zichzelf hiermee ook heel snel verplaatsen. Laten de meeste kinderen nou heel enthousiast worden van iets dat heel snel gaat. Ook leuk en handig om je kind snel en op tijd op school te krijgen.
Oudere kinderen een nieuwe uitdaging
Hoewel een step in het begin nieuw en spannend is, komt er een tijd dat je kind dit speelgoed ontgroeit. Als ze te groot worden zullen ze een onprettige houding aan moeten nemen om nog te kunnen steppen. Bovendien zien ze bij vriendjes en vriendinnetjes vaak wat er nog meer mogelijk is, waardoor ze zichzelf te groot gaan vinden om nog te steppen. Wil jij toch dat je kind regelmatig buiten blijft spelen, zorg dan voor een nieuwe uitdaging. Zo is het voor oudere kinderen bijvoorbeeld leuk om te leren zichzelf op skeelers te verplaatsen. Het is iets dat ze moeten leren door letterlijk te vallen en weer op te staan. Het geeft ze naast voldoende beweging en snelheid dus ook een goede les in doorzettingsvermogen. En met de juiste bescherming voor knieën en handen kun je vervelende breuken en schaafwonden eenvoudig voorkomen.